I mitt ansikte

 

I mitt ansikte ser du allt – om du är uppmärksam. Jag kan inte dölja vad som händer inuti mig. Min smärta, min rädsla, irritation, ilska, lättnad, glädje…

Jag har lärt mig – ja, jag är faktiskt expert- att dölja. Ännu en superkraft jag har. Mina känslor, mina ord. För att skydda. Och jag är blixtsnabb. Jag har nästan alltid koll på mitt kroppsspråk…men inte mitt ansikte. Här syns sanningen. Men du måste vara med när det händer…sekunden efter döljer jag igen. Jag brukar se mig själv som en gammal samuraj – aldrig tappa ansiktet, alltid ha kontroll. Lyckas sådär nu för tiden…man mjuknar med åren, har jag märkt.

Under ett av mina många terapisamtal utbrast plötsligt min terapeut: ”Fan, nu lyckades du till och med lura mig!” Jag tittade nyfiken på honom och frågade vad han menade. Då sa han en sak till mig som verkligen gick rakt in och rörde runt i hela mig: ”Du är så jävla manipulativ!” Jag minns inte om han svor men det kunde han ha gjort, han var det typ av terapeut. Jag blev först helt chockad och sen kom ilskan. Jag kände mig så förolämpad. Vem fan var han som satt och sa sådana saker. Han var ju för helvete min terapeut. Jag reste mig och bara gick, rosenrasande. Han satt lugnt och tittade på mig när jag stormade ut…

Det tog ganska många dagar innan jag lugnade ner mig – tänkte aldrig gå tillbaks – och sen gick jag dit igen. Det kändes som om tiden stått stilla – han satt fortfarande lugnt och väntade på mig med armarna i kors över bröstet. Hade han suttit så sedan sist…fnittrar när jag tänker på det.

Sen började vi bena ut det hela. Och jag höll med. Jag började förstå att det är precis så jag gör. Jag är beredd på allt, har alltid flera olika strategier klart för mig – om detta händer då gör jag så här och om detta händer gör jag så här. Hatar att inte ha koll. Det är väldigt tröttande. Och jag manipulerar omgivningen. Inte för att vinna något utan för att skydda mig själv. Allt handlar om att försöka ha kontroll. Och det kan man ju inte. Det är helt omöjligt. Så varför försöker jag ens…

Vad vill jag ha sagt med detta?

Lyssna inte så mycket på vad jag säger utan titta mig i ansiktet och hitta sanningen där…Men du måste vara blixtsnabb!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar