En tvål kommer till – del 2

Lite om processen att tillverka tvål:

Det är en del som kan bli lite tokigt och som är svårt att styra över. Till exempel kan vissa doftoljor göra att tvålmassan tjocknar fortare, kallas att den accelererar. Min erfarenhet är att det framför allt är blommiga dofter och eukalyptus (detta är ett kapitel för sig själv som jag kan återkomma till). Kan bli ganska stressigt när det händer, men det är faktiskt inte hela världen. Det är bara att jobba på. En doftolja kan också resa sig – det betyder att tvålmassan blir lite grynig när doftoljan blandas i. Detta kan avhjälpas med att använda stavmixern en stund till. Ett tips är att kolla med företaget där du köpt doftoljan hur den beter sig. Då är man i alla fall beredd. Och skriv i din Tvåldagbok – den är ett måste.

Jag brukar alltid blanda luten och oljorna vid rumstemperatur – det har jag kommit på är lättast. Man brukar säga att temperaturen inte bör skilja sig mer än 10 grader mellan lut och oljor. Tror inte det är skrivet i sten…Prova dig fram.

Igår gjorde jag en Jasmintvål och tog lite bilder för att visa. Följ med =)

Förberedelserna klara…allt på plats. Det har jag lärt mig efter hand – ha allting på plats innan du börjar. Många använder plasthandskar men inte jag. Och det är mitt eget val. Jag upplever inte att det gör speciellt ont om jag får tvålmassan på händerna. Bara att torka av. Då är det viktigare att skydda ögon och kläder. Och det är ju framför allt luten som kan ställa till det. Får du det i ögonen måste du omedelbar skölja med vatten och eventuellt uppsöka vård. Det finns bra skyddsglasögon. Jag brukar använda samma kläder – dem är fulla med fläckar =)

Oljor i bunken, spatlarna ligger klara, färgerna är färdiga att blandas, doftoljan upphälld och titandioxiden är blandad. Och stavmixern är inpluggad. Bara att köra igång.

När jag valt ut en doft jag vill göra, försöker jag hitta färger som passar. Såhär kan en jasmin se ut och därför valde jag att göra tvålen vit med inslag av grönt och gult.

Bara att börja blanda och mixa. Gick inte riktigt bra denna gången. Doftoljan reste sig och tvålmassan började tjockna fort. Blev lite slitit men det är sådant som händer. Det löser sig alltid.

Tvålen är klar och upphälld i formen. Jag gillar att jobba med denna sortens form – ger cirka 10 tvålar. Tvålarna får fina raka sidor. Som du ser är den gula färgen orangea men när tvålen har fått svalna återgår färgen till att bli ljusgul igen. Märkligt!

     

Det här är min tvåldelare – som jag älskar. Har köpt den från USA och den kostade skjortan (cirka 1.300 kr inkl frakt) men den är värd vartenda öre. Innan denna kom in i mitt liv delade jag tvålarna med en vanlig kniv – jag gillar inte att hantera knivar – och det blev inte så bra. Nu skär jag raka tvålar och alla är lika stora. Det ser mycket proffsigare ut. Och mycket lättare att paketera tvålarna.

Det sista jag gör är att fixa till kanterna och till det använder jag en vanlig potatisskalare…Tänk bara på att aldrig använda redskap till något annat än tvålarna.

Och här är resultatet. Jag är väldigt nöjd. Färgerna blev precis som jag tänkt mig och trots min tveksamhet till doften tycker jag den är fin.

Nu ska tvålarna få vila och torka i fyra veckor och sen kan dem säljas.

Hoppas jag inspirerat dig att börja göra tvål – eller lärt dig något nytt. Du får gärna visa mig vad du gör…Du hittar mig både på Facebook och Instagram.

Tveka inte att fråga mig om du undrar över något och vill du får du gärna skicka bilder på vad du gjort.

Önskar dig en underbar dag.

Lämna ett svar