En tvål kommer till – del 1

Jag har fått en del frågor hur jag gör mina tvålar och vilka ingredienser jag har i. Här kommer en förklaring – detta är mitt sätt. Det finns många andra sätt.

När jag köper ingredienser letar jag alltid efter det bästa och det enklaste. Vill att mina tvålar ska innehålla bara goa saker…inga tillsatser som inte är bra för huden eller miljön.

Jag har provat olika recept men kommer alltid tillbaks där jag började. Detta recept funkar alltid:

500 g olivolja (inte virgin – då blir tvålen grön)

300 g olivolja (ekologisk)

200 g rapsolja

3 msk vit kaolinlera (bra för känslig hy)

För att det ska bli en tvål måste man tillsätta lut. Lut görs av vatten och kaustiksoda. Man måste vara försiktig när man handskas med kaustiksodan men när den väl blandas i oljorna startas en kemisk reaktion som gör att det bildas tvål. Utan lut – ingen tvål. Mycket enkelt. När den kemiska processen är klar har all kaustiksoda ”ätits upp” av oljorna och det har bildats tvål.

Dofterna:

Jag har provat mig fram med en massa olika doftoljor. Jag har upptäckt att jag inte gillar dem eteriska oljorna, tycker ofta att dem luktar konstigt. Jag håller mig till doftoljorna. Men det finns inget rätt eller fel.

Färgerna:

Det finna otroligt många sätt att färgsätta tvålar på – här får man prova sig fram. Jag använder micas och oxider. Dessa är självklart godkända för att användas i hudvårdsprodukter.

Köper alltid mina produkter från samma företag: Tvålköket. Gillar att det är ett svenskt företag och dem har vad jag behöver. Och är också villiga att försöka ta in det man saknar. Ett bra företag.

I nästa inlägg kommer jag att förklara och visa hur jag gör tvålen från början till slut…Vi ses snart!

Lämna ett svar